Tehnologii

Creşterea calităţii şi accesului la educaţie în zona transfrontalieră prin promovarea abordării inovatoare a învăţării accelerate
ALEG 2SOFT/1.1/17
Instrumentul European de Vecintate (ENI)

Tehnologii în suportul
învățării accelerate

utilizate în centrele Doxamus (România)
și Amici dei Bambini (Republica Moldova)

Tehnologii audio-video
și interactive

Tehnologiile pătrund într-un mod din ce în ce mai profund în cadrul procesului de învățare, tocmai prin atractivitatea lor, dar și prin facilitarea accesului la informație în regim on-line. Din această categorie fac parte tablele și display-urile interactive, care permit interacțiunea cu materialul de învățat în mod direct prin prezentări și soft-uri ce stimulează pe multiple canale senzoriale elevii. De asemenea, ele pot asigura conectarea la distanță a participanților la actul de învățare, cât și apelul instantaneu la resurse disponibile pe internet. Tehnologia de tip touchscreen implică în mod participativ subiecții învățării cel puțin prin canalul visual, auditiv și cel kinestezic. Soft-urile de învățare sunt create pe nivele de dificultate și pe momente diferite din cadrul procesului didactic (asimilare, exersare, consolidare sau evaluare). Acestea permit de asemenea o gamificare accentuată a studiului ca recompense pentru fiecare informație sau abilitate nouă însușită.

Sistemele audio de înaltă fidelitate sunt o componentă necesară în fiecare spațiu în care se desfășoară procese de învățare accelerată, aceasta asigură starea psihologică optimă în mod continuu, prin emisia în boxe cu prezența tehnologiei surround, elevul astfel, imersat într-un camp psihologic al emoției pozitive, pe care profesorul își dorește să o transmită pentru a însuși în modul cel mai potrivit informația sau abilitatea. Dacă e posibil emisia prin boxe poate fi completată cu căști audio care transmit semnalul mult mai aproape de creier permițând conducerea sunetului direct în aparatul vestibular, nu doar prin aer, ci și prin intermediul oaselor craniului.

Dacă este posibil, sistemul audio poate fi completat cu unul video pentru comunicarea între mai multe spații ale aceleași incinte, permițând o activitate coordonată dintr-o camera și derulată in toate celelalte, de asemenea posibilitatea înregistrării unei anumite ședințe sau activități pentru folosirea ei ulterioară.

Tehnologii de
stimulare / măsurare
cerebrală
EMOTIV INSIGHT

Cu ajutorul Emotiv Insight îți poți monitoriza eficient activitatea creierului și îmbunătăți performanța mental și starea de bine. Acest aparat de neurofeedback detectează starea mentală aproape instantaneu, dându-ți un insight direct asupra performanței psihice.

Măsoară 6 parametri cognitivi importanți: interes (cât de mult îți place sau nu), angajare (cât de adânc te imersezi în experiență), excitație (gradul de arousal mental), stres (cât de bine faci față provocărilor curente), relaxare (abilitatea de a atinge o stare calmă a minții), focus (abilitatea de a te concentra asupra unei sarcini și de a ignora distragerile).

Senzorii EEG sunt poziționați pe 5 canale (AF3, AF4, T7, T8, Pz) și 2 de referință pe mastoidul stâng. De asemenea, include accelerometru, giroscop și magnetometru.

NEEURO SENZEBAND

Este un aparat de neurofeedback ce antrenează și îmbunătățește abilitățile cognitive. Aparatul se conectează la aplicația Memorie și are peste 15 jocuri diferite de antrenament cerebral, înregistrând și progresul. Abilitățile cognitive exersate sunt: focusul atenției, memoria, luarea de decizii, abilități vizual- spațiale și reactivitatea evidențiată prin flexibilitatea cognitivă.

Activitatea creierului este urmărită prin intermediul senzorilor ce captează undele cerebrale și identifică starea mentală. Aparatul măsoară starea mentală cu referire la 3 indicatori: concentrarea atenției, starea de relaxare și statusul încărcării creierului cu sarcini mentale.

Neeuro Senzeband are șase senzori, 4 fiind canale individuale (doi postați pe lobul frontal și doi pe lobii temporali) și 2 senzori de referință. Înregistrează unde de 5 frecvențe: delta, theta, alpha, beta, gama. Aparatul este prevăzut cu un accelerometru ce monitorizează toate mișcările capului.

Poate fi conectat cu diferite aplicații Neeuro, cum ar fi Memorie, Smarty Knights, Galini, MindSync, Mind Viewer. Senzeband este potrivit pentru toate vârstele de la copii până la seniorii care își doresc să-și mențină mintea antrenată. Se poate ajusta la dimensiunile craniului cuprinse între 51-61 cm.

Nivelul frecvențelor cerebrale dezvăluie starea mentală a utilizatorului în timp real. Aceasta permite un sistem de tip buclă închisă cu aplicația Memorie care măsoară, evaluează și, în același timp, ține angajat subiectul în joc prin posibilitatea controlării anumitor caracteristici cu propria minte.

FORBRAIN

Aparatul contribuie la dezvoltarea abilităților cognitive și de limbaj prin îmbunătățirea pronunțării, fluxului vorbirii și ritmului. Această terapie mentală și sonoră permite o comunicare mai clară și mai eficientă prin intermediul metodei Tomatis. Vorbind în microfon, îți vei auzi vocea foarte clar, ușor modificată de filtru, care accentuează frecvențele înalte. Auzindu-ți vocea îmbunătățită, în mod natural vorbirea se va dezvolta pentru a deveni mai rezonantă și armonioasă. În ceea ce privește atenția și memoria, contrastele neașteptate în voce țin creierul în alertă constant și cresc nivelul atenției. Conducerea osoasă facilitează abilitatea de a menține mesajul. Forbrain dezvoltă pattern-uri specifice ale vocii tale, transmițându-ți vocea direct prin intermediul structurii osoase.

Pentru a funcționa la un nivel optim, creierul necesită să fie stimulat, majoritatea impulsurilor venind de la nivelul canalului auditiv. Forbrain favorizează transmisia unor frecvențe mai înalte ale vocii, creând variații ale intensității și rezonanței. Efectul este  acela de a surprinde creierul. Aceasta îl va menține într-o stare de alertă, sporind în final nivelul atenției.

În ceea ce privește vorbirea, ea este caracterizată de un lanț complex de sunete articulate aranjate într-un pattern ritmic foarte specific. Acest ritm se bazează pe amplitudinea și durata sunetelor emise și pe accentual pus pe fiecare. Limbajul depinde de abilitatea noastră de a genera conștient aceste sunete. Aceasta reprezintă o adaptare continuă între sunetele pe care noi le emitem și ceea ce urechea noastră percepe, în principal. prin conducerea osoasă. Acest fapt este cunoscut drept conștiința fonologică. Prin amplificarea sunetelor fundamentale ale limbajului vorbit și favorizarea perceperii prin conducerea osoasă, Forbrain facilitează abilitatea de a vorbi și comunica fluent.

Forbrain funcționează ca un aparat de exersare audio-vocal. În momentul în care vorbești, acest aparat corectează sunetul vocii tale printr-un filtru dinamic. Sunetele sunt transmise imediat înapoi către tine prin conducerea osoasă, adică prin vibrarea oaselor situate în fața urechilor. Nu vei auzi niciun ecou, dar vei auzi vocea ta sunând diferit. Transmiterea osoasă este de 10 ori mai rapidă decât transmiterea prin intermediul aerului și de o calitate superioară. Este cel mai natural mod în care noi ne auzim. Filtrul dinamic este programat să amplifice frecvențele înalte și să modereze frecvențele joase și este stimulat de articularea inițială a cuvintelor și de pronunțarea vocalelor lungi. El accentuează așa-numitele ”sunete strălucitoare” care joacă un rol semnificativ în dezvoltarea limbajului. Forbrain produce o buclă de feedback auditivă corectând modul în care ne auzim propria voce, ceea ce duce mai departe la o mai bună emisie și o încredere în sine crescută. Aceste beneficii pot fi obținute cu un program de exersare de 20 de minute pe zi timp de 6 săptămâni.

MIND SINERGY

Mind Synergy este un dispozitiv de stimulare cerebrală cu ajutorul unor stimuli auditivi şi luminoşi, realizat cu microcontroler (procesor), dispunând de memorie şi programe proprii. Programele sale acoperă întreaga gamă de efecte şi beneficii aduse de acest tip de stimulare cerebrală şi, în plus, aparatul dispune de o mulțime de facilități care permit utilizarea completă şi maximizarea efectelor stimulării cerebrale şi aplicarea ei în aproape toate domeniile vieții.

Dispozitivul conține 111 programe de stimulare cerebrală, acestea duc la creșterea puterii de învățare, stimularea proceselor memoriei și a creativității.

Aparatul are funcția de sincronizare a unui program sau secvență de programe cu o listă de redare a unor piese audio. MIND SYNERGY are 2 căi de redare a sunetelor astfel încât poate reda simultan atât sunetele provenite de la stimularea mentală, cât şi sunetul de la playerul de audio. Se pot reda, deci simultan, un program de stimulare mentală şi o piesă audio (sau o listă) în format mp3. Poți să redai, în paralel cu programele, o muzică armonioasă, sunete din natură sau chiar informații pe care vrei să le asimilezi şi memorezi.

Pentru obţinerea efectelor specifice în sfera dinamizării şi stimulării mentale, se recomandă una sau chiar două şedinţe zilnic cu Mind Synergy folosind acelaşi program timp de 21 de zile, preferabil la aceleaşi ore.

BRAINLINK PRO

Brainlink Pro este un aparat de măsurare a undelor cerebrale de tip EEG mobil, ce permite în același timp un antrenament mental de performanță. Datele EEG-ului sunt brute și măsoară 8 frecvențe cerebrale.

Antrenamentul constă în exerciții de concentrare a atenției, pe de o parte și a stării meditative, de relaxare, pe de altă parte. Conexiunea se realizează prin intermediul a doi senzori metalici pentru măsurarea undelor din lobul frontal și unuia atașat de lobul urechii.

Aparatul interacționează cu mai multe aplicații ce se pot găsi pe platformele Android și iOS. Permit un neurofeedback facil, asociind pentru subiect, în partea frontală a aparatului, o bandă luminoasă ce indică albastru pentru calm, verde pentru apreciere și roșu pentru focus.

De asemenea, dă un feedback și prin intermediul vibrației. Banda de fixare a aparatului poate fi ajustată pentru mărimea cutiei craniene a copiilor și respectiv a adulților. Mai mulți utilizatori îl pot folosi, măsurătorile lor fiind înregistrate separat. Are un senzor tip Geomag care identifică direcția privirii și un senzor de gravitație ce detectează mișcarea capului.

MUSE S

Principala calitate a acestui aparat este că transformă experiența meditației într-un proces ușor, tangibil și plăcut de învățat. Feedback-ul este primit prin intermediul activității cerebrale, ratei inimii, respirației și prin mișcările corpului. Muse S poate fi considerat un ghid personal în practica meditației holistice prin integrarea indicatorilor fiziologici ai corpului și ai minții. Translează activitatea mentală prin intermediul sunetelor asociate vremii, de exemplu mintea preocupată este asociată furtunii zgomotoase și mintea calmă vremii liniștite. Poate fi un sprijin și în ghidarea unui somn liniștit.

Muse folosește 7 senzori EEG, 2 pe frunte, 2 în spatele urechii și 3 senzori de referință. În plus, are senzori PPG, de pulsoximetrie și pentru măsurarea frecvenței cardiace, localizați în zona frontal și frontal-dreapta. Senzorii pentru giroscop și accelerometru sunt situați în spatele urechii.

În esență, aparatul Muse este un sistem EEG care folosește algoritmi avansați de procesare a semnalului pentru a antrena persoanele care vor să învețe să mediteze, în scopul controlării focusului. După fiecare sesiune activitatea este rezumată într-o serie de grafice ce înregistrează activitatea creierului, inimii, respirației și corpului și ghidează progresul în activitatea de relaxare. De asemenea, îți oferă un scor, un scop, provocări și bonusuri pentru care ar trebui să perseverezi. Feedbackul constă în perceperea unor păsări care cântă atunci când focusul calm și profund asupra respirației este menținut pentru o perioadă extinsă de timp.

NEORHYTHM

Este un aparat ce creează un câmp electromagnetic pulsat de joasă intensitate care te ajută să atingi o anumită stare psihică folosind frecvențe determinate științific. Ajută creierul să se sincronizeze cu nevoile tale, de exemplu, reducerea stresului, concentrarea, revitalizarea corpului, meditația și somnul de calitate. Este un aparat confortabil și intuitiv, creat fără fire sau butoane, cu un simplu control prin atingere. Frecvențele de stimulare ale aparatului se bazează pe numeroase studii în domeniul neuro-stimulării și corespund celor produse natural în creier sub forma undelor din timpul somnului, meditației, relaxării sau alertei intense. Creierul răspunde, sincronizându-se cu aceste frecvențe, creând un mediu perfect pentru starea mentală dorită.

Aparatul funcționează prin intermediul a 6 programe: îmbunătățirea somnului (theta și delta), creșterea capacității mentale (beta și gamma), controlul durerii, relaxare profundă (theta), meditație (alpha) și energie și vitalitate.

Neorhythm are 5 bobine create special ce generează câmpuri electromagnetice alimentate de un generator de puls. În funcție de programul selectat, aparatul este poziționat în diverse zone ale craniului corespunzătoare lobului frontal, parietal, occipital etc.

SOUNDSORY

Este un program de antrenare multisenzorială( vizual, auditiv, tactil, vestibular și proprioceptiv) care ajută la îmbunătățirea abilităților motorii și cognitive. În mod special, această tehnologie se adresează următoarelor abilități și procese psihice: atenție, motivație, percepție spațială, coordonare oculo-motorie,  abilități sociale, postura, tonusul și echilibrul corporal, ritmul și chiar a scrisului de mână.

Soundsory sunt niște căști încorporate cu un soft special, ce cuprinde un program de 40 de zile, împărțit în două calupuri, a câte 20 de zile fiecare. O sesiune zilnică cuprinde 30 de minute de ascultare a muzicii, însoțite de exerciții mortice. Între cele două faze de 20 de zile, trebuie făcută o pauză de 2-4 săptămâni.

Programul de muzică a fost creat special pentru a sublinia sunetele ritmice și a stimula mișcarea corpului. Muzica este procesată printr-un filtru electrodinamic cu rolul de a crea contraste sonore specific. Această tehnică ajută creierul să se adapteze mai bine la schimbările acustice, dezvoltând capacitatea de a le anticipa. Această asimilare senzorială stă la baza învățării deoarece creierului i se cere continuu să prezică și să participe la schimbările permanente din mediul social, ajustându-și reacțiile și mișcările.

În final, sunetul este transmis prin conductul auditiv pe cale aeriană, cât și prin oasele craniului stimulând în mod eficient aparatul auditiv și vestibular. Exercițiile fizice sunt concepute pentru a facilita integrarea reflexelor primitive, dezvoltând astfel propriocepția, postura și coordonarea. Prin consolidarea acestor abilități de bază Soundsory contribuie la dezvoltarea funcțiilor cognitive complexe, ce susțin procesul de învățare.

CORTEX IQ PARTY

Un joc distractiv și educativ care provoacă și testează diferite abilități și pune la încercare gândirea, memoria, viteza. Jucătorii concurează între ei prin 8 provocări diferite, care fac să utilizeze toată puterea creierului: teste tactile, teste de logică, memorie, labirinturi, dubluri, coordonare, găsirea intrusului, frecvență.

CORTEX 2 IQ PARTY

Este un joc care provoacă creierul într-un mod distractiv să testeze gândirea, memoria și viteza. Jucătorii concurează unii împotriva celorlalți rezolvând 8 tipuri de teste ce implică funcții diferite ale creierului. Aceștia sunt puși să rezolve următoarele activități: multi-tasking, observare, umplerea spațiilor goale, analiză, unicitate, combinație, urmărire și provocare tactilă.

CORTEX 3 IQ PARTY

Un joc distractiv care testează gândirea, memoria și viteza. Concurenții utilizează toată puterea creierului prin implicarea în 8 provocări diferite. Aceștia rezolvă teste olfactive, activități de orientare, de urmărire a culorilor, găsirea intrusului, combinare a formelor, constelație, coordonare și aritmetică.

CORTEX IQ PARTY, Original

Cortex Challenge este un joc care îți testează gândirea, memoria și viteza. Folosind puterea creierului în timp ce jucătorii concurează între ei în 8 provocări diferite, incluzând: potrivirea imaginilor, coordonare, labirinturi, culoare, memorie, dublură, frecvență, provocare tactilă.

30 ACTIVITATI, Gilles Diederichs
  • 30 de activități de relaxare
    pentru copii de Gilles Diederichs

Gilles Diederichs este un terapeut prin muzică, sofrolog, specialist în relaxare și autor-compozitor.  De mai mult de 20 de ani, acesta le predă profesioniștilor din domeniul educației tehnici de relaxare, de yoga, de meditație, concentrare și de dezvoltare a motricității destinate copiilor. În strategiile care le organizează, asociază culori și sunete, auto-masajul și vizualizarea, mișcările și respirația, mandala și concentrarea.

Jocuri în
format fizic
BRAIN BOX - Să învățăm mate

Jocul este plin de concepte predate la școală și atinge un echilibru între învățare și distracție. Acest set îmbunătățește spiritul de observație, capacitatea de memorare și împrospătează conceptele matematice esențiale.

BRAIN BOX - Opoziții

Copiii cu vârsta peste 4 ani pot afla despre antonime, antiteze și lucruri opuse cu acest BrainBox frumos ilustrat. Acest joc minunat va îmbunătăți abilitățile de observare și memorare.

CLASSIC LINE RUMMY

Farmecul acestui joc clasic constă în diferitele posibilități de combinare. Plasând șiruri de cărți pe masă jucătorii încearcă să scape de toate cărțile din mână. Rummy este extrem de ușor de jucat, relaxant și totodată plin de surprize. Jocul atrage prin simplitate, prin coloristica deosebită a pieselor, dar și prin provocările aduse jucătorilor.

Centrul de resurse pentru
educaţie şi familie Doxamus

Mun. Iaşi, str. Bălţi 2A, România
Tel. + 40 742154545
doxamus@yahoo.com
brainfitness.ro

A.O. Filiala din Moldova
a Asociaţiei Amici dei Bambini
Mun. Chişinău, str. Calea Ieşilor 13 of. 82
Republica Moldova
Tel. +373 22 59 59 31
chisinau@aibi.it